Information om Egina

Egina tillhör den Saroniska ögruppen och ligger med 45 minuters båtresa från Pireus. Det är den första ön man når om man åker söderut i Saroniska bukten från Pireus.

Direktbuss går från Athens nya flygplats till hamnen i Pireus, vilken tar cirka 1,5 timme. Från Pireus finns mycket goda förbindelser till Egina. Där avgår såväl ”Flying Dolphins” med 40-45 minuters restid som olika bilfärjor med upp till 1.5 timmars resa.

Egina stad är en livlig grekisk småstad. Gott om tavernor, affärer och en underbar strandpromenad där båtar av alla kategorier ligger förtöjda längs kajen. Nattlivet är koncentrerat till hamnområdet med barer, kaféer och tavernor. För ungdom finns även diskotek.

Från Egina stad går båtar till andra öar i Saroniska ögruppen som Agistri, Poros och Hydra.

Vy från huset mot väster, med grannön Aigistri i bakgrunden

Ön Egina (cirka 25 000 invånare) är i stort en jordbrukstrakt med lundar av olivträd, pistagemandelträd samt grönsaksodlingar. I norr finns stora pinjeskogar. Längs kusten, och även uppe i bergen mitt på ön, bor många greker som arbetar i Aten och Pireus, och som dags- eller veckopendlar. På östra sidan av Egina ligger Egia Marina, en ort med ett antal turisthotell dit till exempel Apollo har charterresor.

På Egina finns flera intressanta lämningar och sevärdheter från Antiken. I Eginas nordöstra del, med magnifik utsikt över Saroniska bukten och mot Pireus i norr, finns ett av Greklands bäst bevarade antika tempel, tillägnat Eginas skyddshelgon Aphaia och ursprungligen byggt 570 f kr. I Egina stad finns också ett arkeologiskt museum.

Längs den slingrande bergsvägen mellan Egia Marina och Egina stad finns vidare ett stort gammalt klosterområde som fortfarande är i fullt bruk. Klosterkyrkan tillhör en av de största ortodoxa kyrkorna i världen. Uppe på bergssluttningarna i anknytning till klostret ligger en mängd äldre kapell utspridda. Många används fortfarande, och det finns goda möjligheter att vandra längs stigarna för att uppleva medelhavsfloran och bergslandskapet.

Väder och badtemperaturer

Medeltemperatur dag april till oktober: över 20 grader. Vattentemperatur maj: 18 grader, juni - oktober: över 20 grader. Soltimmar per dag: 8 till 13.